DND – KÕIKIDE HAIGUSTE RAVI (2017)

dnd

Kõik head asjad algavad sügisel, laulab DND. Tõsi see on, sest ütlemata mõnus on rõskes toas end diivanil kerra keerata ja DND uue, käesoleval sügisel ilmunud albumi saatel veidike puhata.

Puhkuseks seda õieti nimetada ei saagi. „Kõikide haiguste ravi” on esmapilgul küll kerge kuulamine, kuid süvenedes avastan sealt aina uusi kihte ja detaile. Tahaksin reinrannaplikult žestikuleerides õhinaga rääkida, kuidas näiteks üks konkreetne heli plaadil on justkui ojavulin ja klaasikillumäng. Tagasihoidliku eestlasena ma seda muidugi ei tee, aga uue albumi üheks märksõnaks ongi nüansirohkus. Detailid, mis kontserdil üldise müra foonil jäävad kuulmata. Erinevad helid ja kõlad, mis on kokku sulatatud ilusaks tervikuks.

Sügis, mu lemmik aastaaeg, on korraga ilus ja nukker. „Kõikide haiguste ravi” on sarnane – ilus ja sügisele omaselt küps, kuid ometi melanhoolne. Ei vaja enam midagi rohkem ma elult… Kuulasin hiljuti bändi aastat-üksteist tagasi ilmunud EP-d „Time To Fight” ja tuleb tunnistada, et nii üldine kõla kui Andrease vokaal on ajaga muutunud pehmemaks. Küpsemaks. Nurgad on lihvitud. Kitarripartiid on muutunud huvitavamaks, dünaamilisemaks, detailsemaks.

Miks mõnikord ruumi on palju, kuid õhku on samas nii vähe… Geniaalne. Imetlen, kuidas nii lihtsate sõnadega on võimalik öelda nii palju. Eesti keeles laulmine pidi olema kui alastiolek, uue plaadi puhul on seda tunda eriti hästi. Kõik tekstide kirjutamisel läbielatu on sedavõrd selgelt kuulajale tajutav, et tahaks lihtsalt ohata: „Ma tean, mida sa tunned!” Mine tea, võib-olla ei olegi kõikide haiguste ravi toode, mida eelmainitud tean-mida-tunned reklaamlause abil ohtralt turundati, vaid hoopis pisut tööd oma sisemaailmas, mõnusa muusika saatel?

Alastiolekust rääkides, siis plusspunktid ka uue plaadi kujunduse eest. Lihtne, minimalistlik, erinevalt lahtimõtestatav. Valgele, pisut lohvakale maikale sobiks see kaanepilt kui valatult. Südantsoojendav oli ka plaadi vahelehelt lugeda tänusõnade teksti, kus „õ”-tähte asendas endiselt number „6”. Üks neist pisikestest detailidest, mis DND-st teevad DND. Selline see uus plaat on, DND oma parimal kujul. Aitäh!

Leave a comment